קדירת כבישה בתהליך תסיסה טבעית – Fermentation

 
 
 
למה כדאי לקנות את הקדירה שלנו?

הקדירות מיוצרות בעבודת יד על אבניים, פה בישראל. אנו משתמשים בחימר שצבעו הטבעי הוא שחור, ובזיגוג שקוף מכל הכיוונים, כולל המשקולות. אנו לא משתמשים בעופרת.

מי שאוהב עבודת יד עם נשמה – זו הקדירה. כל קדירה מקבלת את טביעת ידו של הקדר. 

לעומת זאת, בכלים אחרים שמיובאים מחו״ל, ובעיקר מסין, לא ניתן לדעת בוודאות באילו חומרי גלם השתמשו ליצירת הכלי…

קיים חשש שכלים מיובאים מחו"ל, מיוצרים מתערובות זולות ואז נצבעים מבחוץ בצבע שחור ועוברים זיגוג כל כך מבריק שזה מעלה את החשש לשימוש בעופרת-ליצירת מראה מבריק ביותר.

החימר השחור שאנו משתמשים הוא יקר הרבה יותר, אך הוא איכותי ובצבע שהטבע נתן לו….(-:

 

סוגי הקדרות

ניתן לרכוש קדרות בנפח של  3.5 ו- 5 ליטר.
מומלץ לרכוש גם את מקל העץ מכיוון שהוא יקל על עבודת הדחיסה והמעיכה של הירק.

בסרטון רואים את תהליך היצירה של הקדרה אצלנו:

 
 
 
איך עובדת קדירת הכבישה?
 

התהליך מתרחש כך:

הירק שבקדירה מתחיל לתסוס.

בתהליך משתחררים גזים, פחמן דו חמצני הדוחק את שארית החמצן שבקדירה אל מחוצה לה וכך נוצרת בפנים סביבה סטרילית ונטולת חמצן, בה החיידקים הטובים מתרבים ומפרקים את הירק במיצים של עצמו, ללא כל חומרי האצה תעשיתיים.

המכסה מונח בתוך תעלת מים והיא משמשת כשסתום חד כיווני המאפשר יציאה מבוקרת של גזי התסיסה והחמצן אך חוסמת לחלוטין את כניסת חמצן מבחוץ.

גזי התסיסה יוצאים כבועות אל מחוץ לקדירה, דרך חור קטן שבמכסה אשר שקוע בתעלת המים.

על הירק מופעל לחץ בעזרת זוג משקולות אשר מאיץ את התהליך.

לאחר יום- יומיים הקדירה תתחיל “לדבר” ותשמעו – “בלפ…בלפ…בלפ…”.

זה סימן שהתהליך החל בהצלחה. יציאת הבועות יכולה להמשך כשבועיים, אך התדירות תרד לאט לאט.

Picture
 
צפו והאזינו לסרטון של הקדירה הישנה שלי, שעובדת נון-סטופ


 
מה ההדבל בין הקדירה לצינצנת זכוכית רגילה?
 
ישנם כמה הבדלים חשובים בין צנצנות זכוכית רגילות לקדירת חימר:
1. שינויי טמפרטורה – הדפנות העבות של קדירת החימר לא מאפשרות שינויי טמפרטורה הפוגעים בתהליך.
2. חושך- אור פוגע בתהליך, הקדירה אטומה לחלוטין לאור.
3. שסתום חד כיווני- בקדירה יש תעלת מים שבתוכה מונח המכסה. מכסה זה אוטם כניסת חמצן פנימה ומאפשר יציאה מבוקרת של גזי התסיסה דרך חורים קטנים שבקצה המכסה.
במהלך הזמן הלחץ דוחק את החמצן שבפנים החוצה ואנו מקבלים סביבה עם העדר חמצן. (ראו הדגמה בהמשך).
לעומת זאת – בצנצנת זכוכית אין שיחרור טבעי לגזים. צריך לעשות זאת באופן ידני ע״י פתיחה של המכסה. בפתיחה חמצן יכול לחדור פנימה וזה המקור לכשלון התהליך.
4. אסתטיקה – הקדירה יפה וטובה לעין ולנפש – זו גם סיבה טובה.