טיפים חשובים:

לא מצליחה לכם ההנבטה?

  1. אתם מאותם אנשים שלא קוראים הוראות?? אם כן – אין לכם ברירה, קראו. אם קראתם תעברו הלאה…
  2. טריות הזרעים – זרעים להנבטה חייבים להיות טריים. אם הם לא טריים אחוזי הנביטה יהיו נמוכים. אנחנו מקפידים מאוד על אכסון הזרעים וטריותם. אם קניתם ממקום אחר וזה לא נבט טוב – קנו ממקום אחר.
  3. צפיפות הזרעים- הזרעים אמורים להיות מאוד צפופים ולמלא את תחתית המנבטה.
  4. הזרעים נופלים מהחורים – לזה יש 3 פתרונות. 1. לאחר ההשרייה אל תעבירו את הזרעים יחד עם המים למנבטה. קודם רוקנו את המים ואז העבירו אותם למנבטה. הזרעים נדבקים אחד לשני ולא יפלו בחורים. הקפידו ליישר אותם בתחתית הנבטה.  2. בזמן שאתם מעבירים את הזרעים מקערת ההשרייה, נענעו את המנבטה בתנועות סיבוביות. המים ייצאו מהחורים והזרעים לא יספיקו ליפול. 3. תטו את המנבטה את צידה ואז תעבירו את הזרעים פנימה ויישרו אותם לאחר שמים יצאו.
  5. גידול בחורף – בימים קרים הנבטים מתקשים לגדול. אם תשקו אותם במים חמימים הם יחשבו שעכשיו האביב ויגדול יפה יותר.
  6. להשקות בלי להזיז – כשאתם משקים אל תזיזו את הזרעים ממקומם. תשקו מתחת לברז בזרם חלש מאוד, או עם שפריצר אבל תשקו הרבה כדי להרטיב גם את המנבטה.

 

עולה עובש מהזרעים?

  1. האם בטוח שזה עובש? – האם יש ריח של עובש? האם זה בכל המנבטה או רק בנקודה אחת?  הנה כמה אפשריות:
  2. אם ה"עובש" הוא לבן ונמצא סביב השורש זה לא עובש. חלק מזרעי הנבטים, כמו הצנונית, מפתחים שורשים נימיים לקליטת הלחות ואין לחשוש וניתן גם לאכול אותם.
  3. אם העובש כהה, והוא רק סביב גרעין מסויים, הוציאו את הגרעין ושכניו והמשיכו לגדל. זה קורה כשיש זרעים עקרים, כמו בזרעי החמניות או שקליפה של הזרע נרקבה.
  4. העובש התפתח בכל הזרעים, הוציאו אותם ונקו היטב את המנבטה לפי ההוראות מטה. לאחר הניקיון והייבוש והמנוחה שלה – ניתן לחזור ולגדל.

 

גידול בימים חמים:

  1. בימים חמים מומלץ לשטוף את הזרעים מתחת למים 2- 3 פעמים ביום. טיפ שלי הוא להפוך את המכסה ולמלא אותו במים. זה יצנן את המנבטה והמים יטפטפו לאיטם פנימה.

  2. בזמן ההשקייה חשוב להרטיב גם את המנבטה עצמה בכדי שתספוג מספיק מים.
  3. מומלץ להשרות את המנבטה במים כחצי שעה לפני כל שימוש.

 

איכסון הנבטים:

  1. כשהנבטים מוכנים ניתן להכניס את המנבטה ישירות למקרר, או להעביר אותם לקופסא ולמקרר.
  2. הנבטים ממשיכים לגדול במקרר באטיות וכך שומרים על טריות, במשך לפחות שבועיים.
  3. חשוב לנקז מים מהקופסה ולוודא שהיא סגורה.

ניקיון המנבטה:

  1. כתמים כהים על המנבטה- לאחר תקופת שימוש מופיעים כתמים כהים, אל דאגה, אלה פגמנטים של צבע הזרעים הנספגים בחימר וזה לא עובש. ניתן להשרות את המנבטה במים חמים ולשפשף היטב עם סקוטץ וחלק מהכתמים ירדו.
  2. ניקיון המנבטה – מידי פעם נקו את החורים בעזרת קיסם.
  3. שטיפה – ניתן לשטוף את המנבטה עם סקוטץ’ ומים חמים ולאחר מכאן חשוב להניח בשמש לייבוש.
  4. בלי סבון – לא לנקות עם סבון כי החימר סופג נוזלים.

  5. במקרה קיצוני – ניתן להכניס את המנבטה לתנור ולחמם אותו לחום גבוה למשך כ- 20 דקות. להוציא ולנקות כמו בסעיפים 1+2 לעיל.
  6. הסעיף הזה מיועד רק לאלה שסובלים מהפרעת ניקיון – לא נורא, לא כולם מושלמים. אני מרשה לכם להשתמש בסבון אקולוגי בלבד, אבל – לאחר הניקיון תשרו את המנבטה לילה שלם, ואז תשטפו ותייבשו אותה בשמש או בתנור ב-100 מעלות והשתמשו שוב.
  7. הסעיף הזה מיועד לאלה הסובלים מהפרעת ניקיון עוד יותר חמורה – אין לי אין לנחם אתכם, אבל הפתרון הוא להשרות את המנבטה בסודה לשתייה או במי חמצן ואז היא מחוטא ונקייה להפליא.
  8. חידוש המנבטה – מי שמעוניין לחדש את המנבטה כדי שתראה בדיוק כמו חדשה, אפשר לשרוף אותה בתנור שריפת קרמיקה בחום של 850 מעלות והיא תתחדש לגמרי, אבל תספוג פחות מים.

 

טיפים כללים:

  1. לפני השימוש הראשון, מומלץ להשרות את המנבטה במים למשך כחצי שעה.
  2. הקפידו לקנות זרעים טריים ושלמים בלבד. במידה יש שברי זרעים, חשוב להוציא אותם אחרת הם נרקבים.
  3. זרעים כמו פשתן או ראשד (גרגיר) לא זקוקים להשרייה- הם כולאים את המים סביבם ומייצרים ריר הסותם את החורים. לכן, יש להניח את הזרעים במנבטה ולהשקות מאוד מעט ולרוקן את המים שנשארו ע"י הטיית המנבטה הצידה.  להקפיד שיהיו מים בקערת הניקוז התחתונה, מכיוון שהשורשים שייצאו דרך החורים, יינקו מים ויגדלו יותר.
  4. איכסון הזרעים – בימי הקיץ שמרו על הזרעים במקרר, בחורף מספיק ארון חשוך.